Marcipánová hmota je vždy tím, co krášlí cukrovinky

Umíte si představit dort, který by nebyl vyzdobený nějakou figurkou nebo alespoň kvítky ze sladkého mandlového těsta? Víte, z čeho vlastně tato modelovací tvárná surovina je? Pochází z dávných časů z Orientu a prazákladem jsou cukr a mandle. Dokonalým míšením z oloupaných mandlí a podílu cukru dostáváme její tvárnost, která se dá ještě upracovat podle množství vložených surovin. Zároveň můžeme modelovací těsto i přibarvovat gelovými jedlými barvami podle potřeby a podle toho, co právě z těsta potřebujeme na výzdobu utvořit. Většinou se jedná o postavičky, věci nebo kvítky, které dozdobují samotný cukrářský výtvor a lahodí oku už při pouhém pohledu na cukrářovo sladké dílko.

Postavičky, kvítky, ale také celý potah

Vždycky jste obdivovali figurky na dortech, pestré květy, nebo různé tvary, které zdobily slavnostní dorty? Potom vstupte potichu do dílny mistra cukráře, který dává vzniknout tak krásných věcem, kde můžete jen těžko uvěřit, že to, co vidíte, není pravé, ale jen k jídlu. Základem těchto kouzelných výtvorů je marcipánová hmota , kterou bezpečně poznáte podle typické vůně, chuti i nažloutlé barvy. Vznik tohoto cukrového těsta se datuje do dávných dob, kdy v Orientu vznikl nápad smíchat oloupané mandle s cukrem a vytvořit tak modelovací těsto, které bude výborně chutnat. Právě orientální cukráři uměli dát svému řemeslu lákavé chuti, barvy i nápady, které s úspěchem dnes využívají praví mistři svého sladkého řemesla.
 

Marcipánová hmota je vždy tím, co krášlí cukrovinky
Ohodnoťte příspěvek